Barn- och juniorklubbor

Som innebandyförälder kan det vara svårt att köpa ny innebandyklubba till sina barn, om man inte har så mycket erfarenhet av innebandy.

Det viktigaste att tänka på, till att börja med, är klubbans längd. Är den för kort blir det jobbigt för barnet att spela med den och är den för lång blir den otymplig och tung att spela med. Det vanligaste problemet är att barnen ofta får alldeles för långa klubbor, så de kan växa i dem. Då är det bättre att köpa aningen billigare klubba och lite oftare i stället. Försök att hitta en klubba som räcker 5-10 cm ovanför naveln om man sätter klubban vertikalt mellan fötterna.

Ett annat ”fel” som är vanligt är att man som förälder, oftast pappa, tar en av sina gamla klubbor och sågar av den i rätt längd. Det som uppstår då är att barnet får en alldeles för hårt klubba. Flexen på seniorklubbor ligger oftast på 27-29 mm. Mindre barn bör spela med en flex på 31-35 mm. Små barn kan inte utnyttja kicken i en hårdare klubba och då blir den bara svårare att spela med. Det påverkar både bollbehandling och skott negativt. Köper du en barnklubba i rättt längd behöver du inte tänka så mycket på vilken flex det är på den. Flexen är i de flesta fall anpassad till längden på klubban.

Det sista att tänka på är att om du byter blad på en barnklubba ska du sätta ett mjukare blad på den än vad de flesta vuxna spelare. Det gör att bollbehandlingen bli betydligt enklare att behärska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.